Home Clients Media

"Miscellanea", un nou debut pentru Radu Beligan

Unica.ro - 22 mai 2010

Cu peste o sută de roluri jucate pe scena teatrului, maestrul Radu Beligan este protagonistul celui de-al doilea CD al colecţiei "Mari actori români", lansat vineri la Teatrul Naţional din Bucureşti

"Miscellanea" reprezintă un nou debut pentru Radu Beligan, după cum glumeşte însuşi marele actor la cei 92 de ani, în care interpretează magistral unele dintre cele mai dragi poezii ale sale, precum şi impresii inedite din cartea ce-i poartă semnatura, "Note de insomniac".  

În acelaşi stil inconfundabil, actorul interpretează pentru ascultătorii săi prima poezie recitată în momentul admiterii la Academia de Teatru, "Scrisoare mamei Sergei Esenin", actorul mărturisind că nimeni nu reuşeşte să o spună mai bine decât el.  

După 66 de ani de carieră, Radu Beligan evită cu modestie titulatura de "cel mai mare actor", dar admite că este unul dintre cei mai longevivi actori din lume. 

"Nu ştiu dacă am fost cel mai mare actor, dar ştiu sigur că sunt cel mai longeviv", glumeşte el.  

Deşi ascunde o forţă impresionantă - jucând în prezent în numeroase spectacole -, actorul mărturiseşte că sunt momente în care vârsta îl sperie şi nu îi mai place să vorbească. 

"În ultima vreme nu îmi mai place să vorbesc, mai ales despre mine. Mi se pare stupid", a spus publicului.

Întrebat despre numeroaresele roluri pe care le-a jucat de-a lungul anilor, maestrul Radu Beligan spune că "acel miracol al plutirii, la care visează toţi actorii, se simte doar o singură dată pe scenă".  

"Se întâmplă câte o seară divină când vine inspiraţia. Mie mi s-a întâmplat când am jucat «Revizorul» la Moscova", a spus actorul. 

Poeziile şi pasajele incluse în "Miscellanea" au fost alese cu grijă timp de o lună de Radu Beligan, oferind publicului său acele opere care l-au făcut fericit de-a lungul anilor şi care reprezintă universul marelui actor, dar nu în ultimul rând, marca talentului său deosebit.  

Despre colaborarea sa cu casa de producţie Sud-Est Production, actorul a preferat să citeze din Philippe Noiret, spunând că "daca viaţa este o călătorie scurtă, trebuie să încercăm să o facem la clasă întâi." 

La rândul sau, directorul Sud-Est Production, Sorin Popescu, i-a mulţumit maestrului Radu Beligan pentru colaborare. "Sunt bucuros că am reuşit, mai ales într-o perioadă de criză, să am puterea de a continua acest proiect deosebit. Îi mulţumesc maestrului Radu Beligan pentru că a crezut în noi. Sper că şi ascultătorii acestui disc ne vor confirma ceea ce noi ştim deja: recitalul actoricesc al maestrului este o capodoperă!"  

Proiectul "Mari actori români" îi aduce în faţă publicului pe cei mai mari artişti români şi artă românească de calitate. 

Primul CD din colecţia "Mari actori români" îl are că protagonist pe actorul Mircea Albulescu, următoarele nume fiind Horaţiu Mălăele şi Ion Lucian, şi pregăteşte alte alte nume mari ale scenei româneşti.   

"Miscellanea" se găseşte în librăriile Cărtureşti, Humanitas, Centrul de Librării Bucureşti, librăriile Alexandria, în teatre, precum şi în magazinele de specialitate.

VEZI SURSA